Fundacja

Fundacja „9/11 Art Space” podejmuje działania mające na celu propagowanie sztuk pięknych i szeroko pojętej kultury, w tym zachowanie i popularyzację najważniejszych osiągnięć z zakresu sztuk wizualnych. Działalność Fundacji skupia się na dokumentacji i archiwizacji twórczości najznakomitszych polskich artystów oraz na działalności wydawniczej.

Szczególnym polem działalności Fundacji jest digitalizacja i archiwizacja dorobku fotograficznego Bronisława Schlabsa, czego pokłosiem jest opublikowany w 2011 roku katalog Schlabs poszukujący. Fotografia z lat 1952-1957 oraz wydana w 2012 roku obszerna monografia twórczości artysty Bronisław Schlabs. Krok w nowoczesność.

Fundacja kontynuuje również prace nad spuścizną artystyczną Marka Włodarskiego (Henryka Strenga), pozostająca w dyspozycji rodziny artysty, która jest w dużej mierze skatalogowana i zdigitalizowana.

Fundacja zajmuje się dzielnością wystawienniczą, zorganizowała lub współorganizowała takie wystawy jak Roberto Matta. Infrarealismo (2010), Fortunata Obrąpalska. Między piktorializmem a eksperymentem (2014), Antoni Starczewski. Artysta i uniwersum (2015), Andrzej Matuszewski (2015, Godzina trzech wiedźm (2016), Dama w lustrze. Strategie artystyczne kobiet w latach 70. XX wieku (wystawa zbiorowa artystek: Izabella Gustowska, Zofia Kulik / KwieKulik, Anna Kutera, Natalia LL, Jolanta Marcolla, Teresa Murak, Ewa Partum, Maria Pinińska-Bereś, Teresa Tyszkiewicz, 2017), Teresa Tyszkiewicz. Szpilka zwykła i niezwykła (2018), Włodzimierz Borowski. No to co? Nic. No właśnie (2018), Hanna Łuczak. Czas. Historia. Pamięć (2019).

Istotnym polem aktywności Fundacji jest działalność wydawnicza, Fundacja wydała m.in. Leszek Knaflewski. Preface (2012), Izabella Gustowska. Hybryda (2014), Fortunata Obrąpalska. Między piktorializmem a eksperymentem (2014), Stefan Wojnecki. Doświadczanie (w) fotografii (2015), Antoni Mikołajczyk. Światło odnalezione (2016), Andrzej Bereziański. Kontestacje rzeczywistości (2016), Dama w lustrze. Strategie artystyczne kobiet w latach 70. XX w. (2017), Marek Piasecki. With Care (2017), Włodzimierz Borowski: No to co? Nic. No właśnie (2018), Jadwiga Maziarska: Jak mam Panu na to odpowiedzieć? (2018), Hanna Łuczak. Czas. Pamięć. Historia (2019), Wanda Gołkowska. Zmienność w międzyczasie (2019).

Fundacja „9/11 Art Space” do 2010 roku funkcjonowała pod nazwą Fundacja Pro Arte. Obecnie Fundacja działa ze zmienioną nazwą jako Fundacja „9/11 Art Space”.

Fundacja „9/11 Art Space”
E. Orzeszkowej 9/11 lok.3
60-778 Poznań